fota | 2007-08-10 17:13

©koda típustörténelem

Régóta gondolkoztam már azon, hogy kellene egy jól összefogott cikket - sok-sok képpel -írni arról, hogy milyen típusok is voltak, miben különböztek, meg egyébként is, na! Jó lenne, ha mindenki hozzátenné a maga kis mondanivalóját, így a cikk épülhetne-szépülhetne, olyan részletekkel gazdagodhatna, amit talán sehol nem találunk meg így egybegyűjtve! (e-mailben küldhettek további részleteket, akár képeket és ígérem mindig beleszerkesztem az általatok küldötteket)

Mivel a nagyon régi Škodákat nem annyira ismerem és fényképet szerezni róluk sem olyan egyszerű, ezért azt gondoltam, hogy talán visszafelé haladva mennyivel praktikusabb lenne. Kezdve napjainktól, vissza egészen a régmúltba, időnként majd kiegészítve, finomítva. A könnyebb áttekinthetőség érdekében tekintsünk most el attól, hogy egy-egy modell kombi, sedan, vagy GL, GLS változatát nem feltétlenül az alapmodellel azonos évben hozták ki, hanem akár néhány évvel később.


A jövő: Fabia II Combi és SuperB II.
Talán idén, talán jövőre jön a megújult SuperB és a megújult Fabia után a szokásos Fabia II Combi.Fabia II Combi

SuperB II

2007. Az újgenerációs Fabia II. A design a Roomsterrel indult és most a Fabia viszi tovább ezt a modern vonalat, valószínűleg hasonlóan sikeresen, mint elődje a kisautók között. Úgy legyen!
A belső kialakítás, a műszerfal, az ülések, az anyagválasztások mind-mind hihetetlenül hasonlítanak a Roomsterre.

2006. Napjaink új Škoda sorozata a Roomsterrel indult. Ezt követte a FabiaII, amit majd egyszer a SuperB II. A Roomster talán a teljesen új orrkiképzésével és a modern felé nyitó hátsó traktusával a jelen és jövő Škoda irányvonala. Mondom ezt a Fabia II tükrében.
2004. Octavia II. Azért én az Octavia II-t is erre a szintre helyezem, időben ugye azért lassacskán araszolunk visszafelé.Octavia II

Octavia II

Octavia II Combi

Lépjünk egy kicsit nagyobbat visszafelé az időben és tekintsük át az első igazán VW csoportosként született családot; a Octavia, Fabia, SuperB. Ekkor beszélhettünk először arról, hogy a Škoda gyártott több kategóriában is autókat, igazodva a piaci elvárásokhoz. A Fabia a Felicia utódaként a kisautók között próbált szerencsét, az Octavia a kompaktok között versengett, mindkettőből gyártottak kombi változatot is, a motorválaszték is sokat gyarapodott -elsősorban a konszern motorválasztékából-, a nagyok közé pedig a Passatnál is nagyobb tengelytávolságú (hosszított Passat padlólemezes) SuperB jelent meg a piacon.  


2002. SuperB:SuperB

1999. Fabia, Sedan és Combi.


Fabia Combi

Fabia Combi

Fabia sedan

1996. Octavia és Octavia Combi majd idővel 4x4 emelt hasmagassággal és RS, mint a sportosság megtestesítője, mindkettő kombi változatban is. Az első kompakt kategóriás autó a Škodától, természetesen a Golf padlólemezére, rengeteg VW alkatrésszel, de annál jóval olcsóbban. A népszerűsége ezáltal borítékolható volt. Pár évvel később pici ráncfelvarrás is történt az autón, ennek látható nyomai elsősorban az első-hátsó lámpák környékén figyelhetőek meg.Octavia

Octavia

Octavia Combi

Lapozzunk egy nagyot.


12 3


Hozzászólás csak regisztált felhasználóknak!